فهرست مطالب

فصلنامه قبسات
پیاپی 104 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا اکبریان، علی فلاح رفیع، رضیه سادات امیری صفحات 5-24

    چگونگی و روش به‎کارگیری منابع معرفتی به تناسب علوم مختلف، نقش مهمی در اعتبار و گستره آن دانش دارد. صدرالمتالهین و علامه طباطبایی علی رغم استفاده از مقدمات بدیهی و روش برهانی برای اثبات گزاره های فلسفی، از دیگر منابع معرفتی نیز بهره می برند؛ اما در نحوه استفاده از این منابع یکسان نیستند. پژوهش حاضر با روش تحلیلی- توصیفی در صدد مقایسه روش به‎کارگیری «منابع معرفتی غیر همگانی» نزد ملاصدرا و علامه طباطبایی است و به این پرسش پاسخ می دهد که دو فیلسوف در نحوه به‎کارگیری منابع مذکور چه اشتراکات و افتراقاتی با یکدیگر دارند؟ رهیافت حاصل از پژوهش نشان می دهد دو اندیشمند در بهره گیری از منابع معرفتی غیر همگانی جهت مسیله‏سازی، روشن سازی مسیله و کشف حد وسط برهان، با یکدیگر اشتراک دارند؛ اما از این منابع در جایگاه مقدمات برهان و تایید استدلال به نحو یکسان استفاده نمی کنند. ملاصدرا در هر دو مقام، از منابع و ابزارهای وحیانی و شهودی بهره می برد؛ اما علامه طباطبایی نه‎تنها در مقدمات بلکه جهت تایید براهین فلسفی نیز از این منابع استفاده نمی کند. به این وسیله علاوه بر پرهیز از تفسیر به رای وحی، نظامی ریاضی وار با قابلیت دستیابی به یقین منطقی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: روش، شهود، عقل، وحی، فلسفه
  • سید محمدرضا تقوی صفحات 25-54

    امروزه نظام‎های علمی در دانشگاه‎های مختلف دنیا عمدتا بر پایه مکاتب مادی استوار است. در بین این پارادایم‎ها، اثبات‎گرایی (Positivism) در دو قرن اخیر عملا جایگاه تاثیرگذارتری داشته است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه مبادی هستی‎شناختی، معرفت‎شناختی و روش‎شناختی پارادایم اثبات‎گرایی و مکتب علمی اسلامی و تاثیرات این مبادی بر فرایند تولید علم است. چالش اصلی این است که آیا علوم انسانی جاری، نیازمند برخی اصلاحات یا، فراتر، نیازمند تحولی بنیادین متناسب با مبادی فلسفی آن می‎باشد. روش پژوهش حاضر به لحاظ جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و به لحاظ داوری، عقلی و فلسفی است. نتایج نشان داد درمجموع مبادی فلسفی اثبات‎گرایی، تفاوت‎های جدی با مبادی مکتب علمی اسلامی دارد. نتیجه تفاوت در مبادی و نگاه اندیشه اسلامی به پدیده‎ها، دستیابی به یک دستگاه‏واره علمی با اهداف و غایات مختلف است؛ لذا به نظر می‎رسد روش تهذیب و تکمیل علوم کارساز نبوده، علوم انسانی نیازمند تحول بنیادین -مانند تاسیس مکتب علمی اسلامی- می‎باشد.

    کلیدواژگان: اثبات‎گرایی، مبادی فلسفی علوم، تحول در علوم انسانی، مکتب علمی اسلامی
  • رمضان علی تبار صفحات 55-74

    یکی از مسایل مهم در حوزه علم شناسی، جهت داری و هویت مندی علوم است. مراد از جهت داری علم، داشتن اوصافی نظیر دینی، اسلامی، یهودی، مسیحی، سکولار و الحادی است. این مسیله درباره تمامی علوم از فلسفه مطلق به مثابه انتزاعی ترین آن تا فلسفه های مضاف، علوم انضمامی و کاربردی صادق است. فلسفه دین به عنوان یکی از فلسفه های مضاف نیز از این قاعده مستثنا نبوده و می تواند جهت دار و هویت مند باشد. عوامل مختلفی به مثابه شاخص در هویت بخشی و جهت داری فلسفه دین نقش دارند. برخی از عوامل از سنخ نظری و معرفتی اند و برخی نیز از سنخ غیر معرفتی. عوامل معرفتی عبارت‏اند از: نگرش ها، جهان بینی ها، فلسفه، پارادایم ها و مبادی و مبانی، موضوع، مسایل، منابع، روش و غایت. عوامل غیر معرفتی اموری نظیر انگیزه ها، نیازها، گرایش ها، بستر و فضای فرهنگی و اقتضایات اجتماعی را شامل می شود. مقاله حاضر می کوشد با روش فلسفی و عقلی، ضمن طرح جهت داری فلسفه دین، معیارها، عوامل و شاخص های جهت داری آن را نشان دهد. از نتایج و یافته های این مقاله، امکان و ضرورت فلسفه دین اسلامی به رغم وجود برخی ویژگی ها، نظیر داشتن دغدغه و سوال جهانی و مشترک، عدم تفاوت ملحد و متدین در تفکر فلسفی درباره دین و عدم دغدغه در دفاع از عقاید دینی می باشد.

    کلیدواژگان: فلسفه دین، جهت داری، فلسفه دین اسلامی، فلسفه قاره ای و تحلیلی
  • قاسم پورحسن، علیرضا کلبادی نژاد، رحمت الله محمودی صفحات 75-98

    میل به جاودانگی از ابتدا با حیات بشر عجین شده و هر کس در هر سطحی، حتی منکران معاد نیز به این مسیله اندیشیده و میل به جاودانگی را انکار نمی کنند. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی به بررسی مسیله بقا و جاودانگی نفس پرداخته، دیدگاه علامه طباطبایی و آنتونی فلو را درباره چالش برانگیزترین مباحث مربوط به جاودانگی نفس، مسیله سعادت و شقاوت ذاتی و این همانی شخصیت بررسی می کند. علامه طباطبایی درباره وجود جوهری به نام نفس چه نظری دارن؟ نظر علامه در مورد نفس، کیفیت تجرد و جاودانگی آن برآمده از حکمت متعالیه ملاصدراست. علامه با اتکا به مبانی عقلی و بر مبنای حکمت متعالیه ملاصدرا و با بهره گیری از اصولی مانند اصالت وجود، حرکت جوهری اشتدادی و وحدت حقیقت نفس تقریری نو از معاد و جاودانگی نفس ارایه می کند. از طرف دیگر از نظر فلو آیا وجود هویت مستقلی به نام نفس و بقای آن امکان پذیر است؟ فلو هویتی مستقل در انسان به نام نفس، ذهن یا روح را انکار کرده و در رد بقا و جاودانگی نفس از هیوم، راسل و طرفداران نظریه فیزیکالیسم پیروی می کند. در این نوشتار کوشش نویسنده بر این است که به تبیین نظریه علامه و فلو در فناناپذیری نفس بپردازد؛ همچنین نظر علامه طباطبایی درباره وجود جوهری به نام نفس و استدلال وی در اثبات جاودانگی نفس بررسی خواهد شد. قصد داریم میزان قوت و ضعف استدلال ها و نظرات فلسفی آنتونی فلو را تبیین نموده، اشکالات وی در رد جاودانگی نفس را از دیدگاه علامه پاسخ دهیم.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، آنتونی فلو، جاودانگی نفس، بقاء نفس، این همانی شخصیت
  • محمد عرب صالحی، فریده پیشوایی صفحات 99-124

    «توحید اجتماعی» اصطلاحی متاخر، نوپدید و برخاسته از اندیشه مسلمانان نواندیش و مصلحان اجتماعی است و دانش لازم هنوز درباره آن تولید نشده است؛ به همین جهت، تبیین ماهیت و ارایه تعریف آن ضروری می نماید. اهمیت پرداختن به توحید اجتماعی از یک سو در جایگاه خاص آن در «کلام اجتماعی» و از سوی دیگر در غلبه حیثیت اجتماعی بر بعد فردی انسان ها در دنیای امروز، خلا طرح کلی برای زندگی بر اساس آموزه های وحیانی و لزوم پاسخ گویی به نیازهای نوپدید جوامع اسلامی است که غالبا ناظر به مسایل نوظهور اجتماعی می باشند؛ از این رو در مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای تلاش می شود ماهیت و تعریف «توحید اجتماعی» روشن گردد. یافته های مقاله نشان می دهد «توحید اجتماعی» که زیرمجموعه «کلام اجتماعی» تعریف می شود، ابعاد معرفتی و شناختی توحید در ساختار کلان جامعه است که با خوانش «توحید اعتقادی» با رویکرد اجتماعی آشکار می شود. در این رویکرد اجتماعی، توحید، افزون بر جنبه اعتقادی، به مثابه یک طرح، الگو و بینش کلی رهایی بخش، عمل زا، تحول آفرین و دارای تاثیر در تمام ابعاد زندگی انسان و جوامع بشری فهم می شود. لازمه این فهم از توحید، حاکمیت مطلق الله، عدم اکتفا به وضع موجود و تلاش برای رساندن جامعه به هدف اصلی آفرینش و درنهایت تحقق جامعه توحیدی است.

    کلیدواژگان: توحید اجتماعی، ماهیت، تعریف، توحید اعتقادی، کلام اجتماعی
  • حسین اترک، طیبه شاددل صفحات 125-150

    سویین برن، فیلسوف معاصر دین، متفکری است که در برابر خداناباوران از وجود خداوند دفاع می کند. پرسش این پژوهش آن است که «سویین برن چه قرایتی از خداباوری را ترسیم می کند و آیا این تلقی از خداباوری تلقی مناسبی از خداوند است»؟ با توجه به بررسی مسیله شر و چالش برانگیزترین اوصاف خداوند از منظر و مریای سویین برن می توان وی را به عنوان یک خداباور کلاسیک تعدیل‎یافته معرفی نمود؛ چراکه وی مهم ترین اوصاف پذیرفته ‏شده در خداباوری کلاسیک را با تفسیری متفاوت تبیین می نماید. وی سرمدیت فرازمانی را انکار می کند؛ همچنین تغییرناپذیری حداکثری را انکار کرده، تغییرناپذیری حداقلی را پیشنهاد می دهد. در باب علم مطلق قرایتی تعدیل یافته تر از تلقی کلاسیک ارایه می دهد. به نظر می رسد شایسته است الهیات سویین برن را «الهیات کلاسیک تعدیل‏یافته» معرفی نمود. اگرچه با توجه به تحلیل وی از علم مطلق، در شیب لغزنده به سمت خداباوری گشوده قرار می گیرد، مواجهه وی با مسیله شر از رویکرد الهیات گشوده متفاوت است. طبق بررسی می توان گفت تلقی سویین برن از خداوند، دچار مشکلات متعددی است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی خداباوری سویین برن می پردازد.

    کلیدواژگان: سویین برن، خداباوری کلاسیک، خداباوری کلاسیک سنتی، خداباوری کلاسیک تعدیل یافته، خداباوری گشوده
  • محمدجواد رودگر صفحات 151-176

    اهمیت معرفت به صراط سلوک که کارکردهای انکارناپذیری در عرفان عملی خواهد داشت، امری است که سالک آگاه در صیرورت به سوی خدا، محتاج شناخت ماهیت آن می‎باشد؛ زیرا در سلوک عناصری مثل سالک، مسلک، مسلوک‏الیه و سلوک از یک سو و آغاز و انجام سلوک تا شهود از دیگرسو مطرح است؛ بنابراین یکی از پرسش‎های زیرساختی سلوک عرفانی این است که اولا صراط سلوک چیست؟ ثانیا مصداق آن کدام است؟ در نوشتار حاضر با روش ترکیبی (نقلی و عقلی) پاسخ پرسش یادشده داده شد و برونداد و یافته آن عبارت است از اینکه براساس معارف وحیانی و معالم حکمی- عرفانی صراط سلوک، نفس سالک مومن است و معرفت نفس در حدوث و بقای سیر و سلوک نقش اصلی دارد و ماهیت آن فطری، فقری، وحدانی و وجودی خواهد بود. ساختار مقاله نیز در قالب مقدمه‎ای درباره ظرفیت و ساختار وجودی انسان با هدف نیل به کمال حداکثری و فعلیت غیر قابل توقف در قوس صعود شکل یافته و آن‎گاه اهمیت، ضرورت و نقش کلیدی معرفت نفس و وحدت صراط و کثرت سبل تبیین شده است تا صیرورت و تصعید وجودی سالک در صراط سلوک تعلیل و تحلیل شود.

    کلیدواژگان: صراط، سلوک، معرفت نفس، سبیل، صیرورت، ماهیت، وحدت و کثرت
  • مرتضی مزگی نژاد، معصومه مرادی صفحات 177-208

    بحث از زبان دین و چیستی آن، یکی از مسایل مهم در حوزه فلسفه دین به شمار می آید. در این پژوهش مقصود از گزاره های دینی تمام مقولات دینی است که موضوع و محمول قضیه قرار می گیرد. برخی، گزاره های دینی را فاقد معنا و گروهی معنادار می دانند، گرچه در نوع ارایه معنا نیز دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. کسانی که زبان دین را معنادار می دانند، گاهی کل زبان دین و گاهی بخشی از آن را نمادین و استعاری قلمداد می کنند. از این رو مبحث استعاره، تاثیر مستقیمی در فهم آیات قرآن و تفسیر آنها دارد که با توجه به آن، بسیاری از مشکلات به صورت معناداری برطرف خواهد شد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. ابتدا با روشی توصیفی، مهم‏ترین رویکردهای استعاری در معناداری گزاره های دینی بررسی می‏گردد و درنهایت با روشی تحلیلی به این ارزیابی کلی خواهیم رسید که در این رویکردهای استعاری به معناداری ملاک روشن و دقیقی برای تمایز بخش‎های استعاری از غیر استعاری گزاره‎های دینی ارایه نشده است.

    کلیدواژگان: استعاره، معناداری، گزاره های دینی، تمثیل، نماد
|
  • Reza Akbarian, Ali Fallah-Rafie, Razia Sadat Amiri Pages 5-24

    Method and style of using epistemological resources in each sciences has an important role in the validity and territory of that knowledge. Sadr al-Muta'allehin and Allameh Tabatabaee, despite using axiomatic premise and argumentative method to prove philosophical propositions, also use other epistemological sources, but they are not the same in the way of using them. The present study uses a descriptive-analytical method to compare the method of Mulla Sadra and Allameh Tabatabaee in using "non-public epistemological sources" and answers the question that what commonalities and differences do the two philosophers have in the way of using the mentioned sources? The research approach shows that Mulla Sadra and Allameh Tabatabaee share in using non-public sources of knowledge to problem making, clarify the problem, and discover the middle term of the argument, But they are not the same in using these sources as the premises of the argument and argument confirmation. Mulla Sadra uses revelatory and intuitive sources and tools in these two positions, while Allameh Tabatabaee does not use these sources not only in the preliminaries but also in the confirmation of philosophical arguments. In this way, in addition to avoiding interpretation by the verdict of revelation, he offers a mathematical system capable of achieving logical certainty.

    Keywords: Method, intuition, Intellect, Revelation, philosophy
  • Seyyed Mohammadreza Taghavi Pages 25-54

    Today, the foundation of scientific systems in different universities around the world is mainly based on material schools. Among these paradigms, positivism has practically been more influential in the last century. The purpose of the present study was to compare the ontological, epistemological and methodological foundations of the positivist paradigm and Islamic humanities paradigm and the effects of the two paradigms on the science production process. The key challenge was whether the current humanities needed some reform, or beyond, a fundamental change commensurate with its philosophical foundations. The deductive approach using the available sources of the two paradigms was performed. The results showed that, in general, the philosophical foundations of positivism have serious differences with the foundations of Islamic humanities, and thus the results leaded to two different paradigms with different goals and ends. Therefore, it seems that the method of refining and completing the sciences is not working, and the humanities need to undergo fundamental changes (such as the establishment of the Islamic Humanities System).

    Keywords: Positivism, Philosophical Foundations of Science, Evolution in Humanities, Islamic Humanities
  • Ramezan Alitabar Pages 55-74

    One of the important issues in the field of science is the orientation and identity of science. Orientation of science means having attributes such as religious, Islamic, Jewish, Christian, secular, atheistic and the like. This issue is about all sciences; It is true from absolute philosophy as its most abstract to applied philosophies, concrete and applied sciences. The philosophy of religion as one of the applied philosophies is not exempt from this rule and can be directional and identity oriented. Various factors play a role as indicators in the identification and orientation of the philosophy of religion. Some factors are theoretical and epistemological and some are non-cognitive. Epistemological factors include: attitudes, worldviews, philosophy, paradigms and principles, foundations, subject, problems, sources, method and goal. Non-cognitive factors include things such as motivations, needs, tendencies, cultural background and place, social requirements, etc. The present article tries to show the criteria, factors and standard of the philosophy of religion with a philosophical and rational method. From the results and findings of this article, the possibility and necessity of the philosophy of Islamic religion despite the existence of some features, such as having a universal and common concern and question, the lack of difference between atheists and religious people in philosophical thinking about religion; Lack of concern in defending religious beliefs and the like.

    Keywords: Philosophy of Religion, Orientation, philosophy of Islamic religion, Continental, Analytical Philosophy
  • Ghasem Purhasan, Alireza Kolbadinezad, Rahmat Mahmoodi Pages 75-98

    The desire for immortality has been intertwined with human life since the beginning, and everyone at any level, even those who deny resurrection, have thought about this issue and do not deny the desire for immortality. This article examines the issue of immortality of the soul with an analytical approach and the views of Allameh Tabatabai and Anthony Flew are examined about the most challenging topics related to the immortality of the soul, the problem of inherent happiness and misery, the identity of the personality.What is Allameh Tabatabai's opinion about the existence of a substance called soul? Allameh's opinion about the soul, its quality of immateriality and immortality is derived from the Mulla Sadra’s transcendent wisdom’ (alhikma al-muta‘aliya). Relying on intellectual foundations and based on the Mulla Sadra’s transcendent wisdom’ and using principles such as the primacy of existence (asalat al-wujud), the substantial motion (al-harakat al-jawhariyya) of the soul, and the unity of the reality of the soul, Allameh presents a new interpretation of the resurrection and the immortality of the soul. On the other hand, according to Flew, is the existence of an independent identity called the soul and its survival possible? Flew denied an independent identity in man called soul, mind or spirit, and followed Hume, Russell and supporters of the physicalism theory in rejecting the subsistence and immortality of the soul. In this article, the author's effort is to explain the theory of Allameh and Flew on the immortality of the soul. Also, Allameh Tabatabai's opinion about the existence of a substance called the soul, Allameh's argument in proving the immortality of the soul will be examined. We intend to explain the strength and weakness of philosophical arguments and opinions presented by flew and answer Antony flew’s problems in rejecting the immortality of the soul from Allameh's point of view.

    Keywords: Allameh Tabatabai, Anthony Flew, Immortality of The Soul, Survival of the Soul, Identity of The Personality
  • Mohammad Arabsalehe, Farideh Pishvaei Pages 99-124

    Social monotheism" is a recent, new term that arose from the thought of modern-minded Muslims and social reformers, and the necessary knowledge about it has not yet been produced, therefore it is necessary to explain its nature and provide its definition. The importance of dealing with social monotheism, on the one hand, in its special place in the "social theology" and on the other hand, in the dominance of social dignity over the individual dimension of humans in today's world, is the void of a general plan for life based on the teachings of revelation and the need to respond to the emerging needs of Islamic societies which are often concerned with emerging social issues. Therefore, in the present article, an attempt is made to clarify the nature and definition of "social monotheism" by descriptive-analytical method and using library sources. The findings of the article show that "social monotheism" which is defined as a subcategory of "social theology", is the epistemic and cognitive dimensions of monotheism in the macro structure of society, which is revealed by reading "theological monotheism" with a social approach. In this social approach, monotheism, in addition to the belief aspect, is understood as a redemptive, practical, transformational plan, model and general vision that has an impact on all aspects of human life and human societies. The requirement of this understanding of monotheism is the absolute sovereignty of God, not being satisfied with the existing situation and trying to bring the society to the main goal of creation and finally realizing the monotheistic society.

    Keywords: Social Monotheism, nature, definition, Theological Monotheism, Social Theology
  • Hossein Atrak, Tayyebeh Shaddel Pages 125-150

    Swinburne, a contemporary philosopher of religion, is a thinker who defends the existence of God against atheists. The question of this article is, "What reading of theism does Swinburne draw?" And is this view of theism a proper view of God? Considering the examination of the problem of evil, and the most challenging attributes of God from Swinburne's point of view, he can be introduced as a moderated classical theist; Because he explains the most important attributes accepted in classical theism with a different interpretation. He denies eternal eternity. It also denies maximal immutability and suggests minimal immutability. Regarding absolute science, he offers a more adjusted reading than the classical view. It seems appropriate to introduce Swinburne's theology as "modified classical theology"; Although according to his analysis of absolute knowledge, he is on the slippery slope towards outspread theism; But his confrontation with the problem of evil is different from the approach of outspread theology. Based on the analysis, it can be said that Swinburne's view of God has many problems. This article examines Swinburne's theism with a descriptive-analytical method.

    Keywords: Swinburne, Classical Theism, Traditional Classical Theism, Modified Classical Theism, Outspread Theism
  • MohammadJavad Roodgar Pages 151-176

    The importance of knowledge about the path of the spiritual wayfaring (sulūk), which will have undeniable functions in practical mysticism, something that the conscious sufi disciple (salek) in his journey towards God needs to know its nature, because in spiritual wayfaring (sulūk), such elements are important: 1- sufi disciple (salek) 2- the place of spiritual wayfaring 3- the spiritual wayfaring to 4- spiritual wayfaring (sulūk) on the other hand, beginning and end the spiritual wayfaring (sulūk) until intuition from the other side. Therefore, one of the fundamental questions of mystical spiritual wayfaring (sulūk) is, first what is the path of spiritual wayfaring (sulūk)? Secondly, what is its extension? In the present article, the answer to the mentioned question was given with a combined method (narrative and rational) and the output and finding of it is that it can be caught and deduced in the revealed teachings and philosophical-gnostic teachings, that is, the path of spiritual wayfaring (sulūk) is the soul of pious sufi disciple (salek). and the knowledge of the soul plays a major role in the occurrence and survival of the spiritual wayfaring (sulūk), and its nature will be innate, poverty, unity and existential. The structure of the article is also in the form of an introduction about the capacity and existential structure of man with the aim of achieving maximum perfection and unstoppable actuality in the arc of ascent, and then have been explained the importance, necessity and key role of the knowledge of the soul and the unity of the path and the multiplicity of ways to should be explained and analyzed sufi disciple’s existential becoming and ascending in the path of spiritual wayfaring (sulūk).

    Keywords: Path, Spiritual Wayfaring (Sulūk), The Knowledge of The Soul, way, Becoming, essence, Unity, Plurality
  • Morteza Mezginehad, Masoumeh Moradi Pages 177-208

    Discussing the language of religion and it’s nature is one of the most important issues in the field of philosophy of religion. In this article, religious propositions mean all religious categories that include the subject and the predicate of the proposition. Some consider religious propositions to be meaningless and sme consider religious propositions to be meaningful, although there are different views on the type of presentation of meaning, those who consider the language of religion to be meaningful, sometimes consider the entire language of religion and sometimes a part of it to be symbolic and metaphorical. Therefore, the subject of metaphor has a direct effect on the understanding of the Qur'anic verses and their interpretation; According to which, many significant problems will be solved. The method of this research is descriptive and analytical. First, with a descriptive method, the most important metaphorical approaches in the meaningfulness of religious propositions are examined, and finally, with an analytical method, we will reach this general evaluation that in these metaphorical approaches to meaningfulness, is not provided a clear and precise criterion for distinction between metaphorical and non-metaphorical parts of religious propositions.

    Keywords: metaphor, Meaningfulness, Religious propositions, allegory, symbol